14
Říj
Off

Pochutnejte si na klíčcích mungo fazolí. Uděláte tak i něco pro své zdraví.

Trošičku připomínají hrášek, ale jsou to malé zelené fazolky nabité zdravým. Vypěstovat si je můžeme snadno sami doma a rozhodně jsou potom lepší než ty kupované. Jak konkrétně prospívají našemu zdraví a na kolik způsobů je lze konzumovat?

mungo klíčky patří k velmi zdravým potravinám

Co nám mohou klíčky nabídnout?

O tom, že jsou mungo klíčky zdravé, není pochyb. Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. Konkrétně vitamíny E, B2, B3, B6 a vápník, hořčík, železo, draslík, vlákninu a také lehce stravitelné bílkoviny. Mají výborné čistící a detoxikační účinky, poradí si s vysokým cholesterolem a snižují jeho hladinu, velmi snadno je organismus stráví, v některých případech se využívají i k terapeutickým účelům. Mají schopnost přispívat k regeneraci poškozených cév, čistí krevní oběh, posilují kardiovaskulární systém a pomáhají při jeho onemocnění, skvěle přispívá i k celkovému posílení slabé imunity.

Jak je jíst?

Nejvíce živin z nich dostaneme, když je budeme konzumovat v jejich syrovém stavu. Ale nic se nemá přehánět, denně se doporučuje sníst asi hrstku klíčků. Výborně se hodí pro přípravu studené kuchyně. Využijete je na přípravu zdravých a chutných salátů, pomazánek nebo polévek. Přidat se ale dají téměř do jakéhokoliv jídla, mohou se přidávat jako příloha k hlavnímu jídlu. Oproti jiným luštěninám, jsou mungo klíčky neuvěřitelně lehce stravitelné a to díky tomu, že se při klíčení všechny složité cukry rozštěpí na ty jednoduché. Nemusíte se tak obávat plynatosti po jejich konzumaci, tak jako tomu bývá u ostatních druhů vařených luštěnin. Dopřát si je tak můžete kdykoliv a kdekoliv.

dají se z nich připravit saláty

Pro lepší vstřebávání živin je nejlepší smíchat mungo klíčky s čerstvou kořenovou zeleninou a oleji. Olej by měl být nejlépe olivový, ale dají se použít i jiné, podle vaší chuti. Tahle kombinace bude chutným a zdravým základem pro váš oblíbený pokrm. Z klíčků tak dostanete jen to nejlepší pro sebe.